Thema 2: Film & Muziek

De Nieuwe Wildernis en het Metropole Orkest

In de provincie Flevoland ligt een groot natuurgebied: de Oostvaardersplassen. Er leven herten, vossen, ganzen, vogels én de grootste kudde paarden van Europa. Over al deze dieren is een natuurfilm gemaakt die De Nieuwe Wildernis heet. In de film hoor je veel geluiden, maar ook muziek gespeeld door het Metropole Orkest. Luister maar!

 

Werkboekje

Werkboekje

Vos, moertje, close-up, slapend. Red fox, sleeping. Ruben Smit Digital Image Archive

Bij thema 2 heb je een stukje van de film De Nieuwe Wildernis bekeken en geluisterd naar muziek die speciaal voor deze film gecomponeerd werd. Maar waar komt de titel De Nieuwe Wildernis vandaan? En hoe werd de film gemaakt? Dát lees je hier!

De Nieuwe Wildernis
Deze natuurfilm kreeg in 2013 de prijs voor beste Nederlandse film. Twee jaar lang werkte regisseur Ruben Smit samen met een aantal filmers aan De Nieuwe Wildernis. Ze filmden het hele jaar door, van de lente tot en met de winter. In totaal verzamelden ze 350 uur aan filmmateriaal. Tijdens de film maak je kennis met Konikpaarden, edelherten, ijsvogels, vossen en ganzen. Er worden dieren geboren en soms gaan er ook dieren dood. Dat hoort er allemaal bij in de natuur. Vooral in de winter is het voor sommige dieren lastig om te overleven door de kou en omdat er minder voedsel is. Maar gelukkig wordt het uiteindelijk altijd weer lente!

De film heet De Nieuwe Wildernis omdat de natuur en de dieren in de Oostvaardersplassen alle kanten op kunnen. Zo’n natuurgebied noem je wildernis natuur. Kijk maar eens naar een filmpje van de regisseur Ruben Smit. Hij laat je de wildernis natuur van dichtbij zien en vertelt er meer over.