Thema 3: Twist & Shout

Twist and Shout- Timothy en het Metropole Orkest

Timothy was pas twaalf jaar toen hij samen met het Metropole Orkest een optreden gaf voor een groot publiek. Hij zong het swingende nummer Twist and Shout terwijl hij zichzelf begeleidde op gitaar. Luister en kijk maar eens naar het filmpje van zijn optreden.

Werkboekje

Werkboekje

twistIn het werkboekje Twist&Shout heb je kennis gemaakt met de dansstijl de twist. Maar wat is twisten precies? En waarom was deze dans zo populair in 1960? Het antwoord lees je hier!

De twist
Wist je dat het Engelse woord twisten draaien betekent? Bij de twist maak je met je heupen draaiende bewegingen. Je armen en benen hou je daarbij wat gebogen en je tilt je ellenbogen op. De dans lijkt een beetje op de bewegingen die je maakt als je je rug met een handdoek afdroogt. De twist zou ontstaan zijn omdat mensen op het strand wilden dansen. Ingewikkelde danspasjes uitvoeren in het zand lukt niet. Vandaar dat je bij de twist steeds ongeveer op dezelfde plek blijft staan.

In 1960 werd de twist ongekend populair dankzij de toen achttienjarige zanger Chubby Checker. Hij maakte een cover van het nummer The Twist en trad hiermee op tijdens een muzikale televisieshow. The Twist werd daarna gelijk een nummer 1 hit en ook zijn twist-moves werden wereldwijd een grote rage. Kijk maar eens naar het optreden van Chubby Checker hieronder!

In 1961 bracht Chubby Checker nog een twist-nummer uit: Let’s Twist Again. Dit nummer kreeg de prijs voor de beste Rock & Roll opname in 1962.